fill these spaces up with days in my room

Vi har suttit länge och pratat. Om gud. Om semlor, sex och gråzoner. Gränser och hur jävla svårt det kan vara ibland. Det var ovant. Att prata så neutralt och avslappnat om vad som känns bra och inte känns bra. Oftast håller jag tyst om det. Bara för att vara helt säker på att inte verka sjuk i huvudet, en kan aldrig vara helt säker. Men det var tryggt nu. Det gjorde inte ens något att jag åt semla och mackor och choklad, allt på en gång. Det är så ovant att träffa människor som tycker att en är okej. Som vågar berätta och dela med sig och som inte skäms. För annars är det den, skammen, som håller oss i järngrepp och syr igen vår mun. Jag brukar inte Prata Om Det. Men vi gjorde det idag.

Önskar att jag kunde virka.
Och sy ihop spruckna sömmar.
Det finns så mycket att lappa ihop.

nu är hon såld, mitt lilla hjärta

En julihelg för tre år sedan. Mamma och veterinärkusinen följde med ner till Öland. Jag provred en egensinnig dam med snälla ögon, stort hjärta. Provred inga fler hästar. Vi köpte henne. Den bleksvarta grisepassaren.
Vi började ett andra år på gymnasiet. Bodde i skogen. Sprang i snön.
Det blev sommar och vi blev seriösa. Åkte runt. Stockholm, Öland. Kunde aldrig bestämma oss.
Det blev ett sista år, på många sätt. Vi lekte mest. Slutade vara seriösa. Busade och flängde runt. Vi insåg att det skulle ta slut snart. Försonades. Och lekte. Massor.
Hon fick bo hos en vän ett tag. Jag tog en allra sista bild. Hon blev kvar där, länge. Nu är hon en bit norr om Göteborg och får göra det hon tycker allra bäst om. Springa med kompisar i skogen. Inga krav, bara roligt. Mitt fina, lilla hjärta. Du kommer fattas mig. Så enormt. Men nu är det bra. Som jag lovade.

och du är himlen för mig varje dag

Hur säger en förlåt?
Jag vill inte göra illa folk.
Ibland håller jag käften.
Någonstans ligger en skam och tuggar på mitt minne.
I tysthet.
Hur mycket måste jag karva i min hud
för att det ska försvinna?
Jag har inget skal.
Du gör ont i mig, ditt svin.

mars

Har bäddat med nya lakan. Katten bäddar om. Rör runt och tycker inte alls att det är lika fint som jag tycker. Fast egentligen vet jag inte om jag tycker att det är fint. Jag bara måste bädda om och skura rent. Skrubba kanter och vika hörn. Vågar inte se mig i spegeln mer.

carry me through the wonder of it all

Det vankas tolvårskalas.

say what did you do out there, what did you decide

Ibland tror jag att hela världen är emot mig. Så får jag egentligen tänka, för det är självupptaget och självupptagen får jag inte vara. Enligt någon. Ofint, säger de. Men när jag gick i snålblåst och för trånga skor ute på Hisingen och inte hittade rätt efter en halvtimme, då var jag nog självupptagen. Tänkte att Emmaus kunde lägga sina affärer lite mer lättillgänligt. Lite mindre svårhittat. 

Innan dess hade jag gått vilse på skolan. Nu vill jag påpeka att jag faktiskt har ett väldigt bra lokalsinne i vanliga fall och att av de fyra jag frågade om vägen hade tre inte en aning, vilket säger en hel del om riktigt hur labyrintartad instituionen för socialt arbete är. Och allt jag försökte hitta var lärarnas postfack. Jag skulle lämna in ett grupparbete och hade ungefär en halvtimme på mig innan deadline. Här ska också tilläggas att jag även är utrustad med en enorm framförhållning. I vanliga fall. Det här var liksom inte ett vanligt fall.

Nej, för grundtanken hade varit att jag, efter skolan igår, skulle åkt hem, skrivit ut arbetet på min skrivare och sedan åkt tillbaka till institutionen. Bara det att jag, kvällen dessförinnan, hade fått en random biljett till Göteborg Horse show. Att det dessutom visade sig vara slut på både papper och häftstift hemma i min lägenhet, underlättade inte direkt den här redan urkukade situationen. Därför togs beslutet i mitt huvud att gå upp tidigt den lediga fredagen, för att lämna in grupparbetet. Innan tolv.

Och där stod jag, jävligt vilse och jävligt trött ute på Hisingen, i ett industriområde utan vare sig övergångsställen eller vägledande skyltar. Och var jävligt självupptagen. Jag tänkte mest på hur synd det var om stackars lilla, lilla mig. På hur hungrig och kall och ensam jag var. När jag sedan kom hem, insnubblandes i hallen med alldeles för många och tunga påsar la jag mig ner på hallgolvet och tänkte nog inte resa på mig mer. Så självupptagen var jag. Men så tassade en liten skorpa fram till mig, där jag låg som en blöt liten fläck, och jamade mig i örat. La nosen mot min kind och spann så att golvet rörde sig. Ungefär där började jag grina. Bara för att jag var så jävla tacksam över den där lilla katten, som hade lagt sig bredvid mig och delade min självömklighet. Och helt plötsligt var jag botad från allt vad självupptagenhet heter. Det var bara det jag ville säga. Att ni inte behöver vara oroliga, jag är inte självupptagen. Inte alls.

är jag aldrig långt bort ifrån dig


en pessimist i sitt livs form, jag vädrar blod, det luktar sorg

Att går lite i ett nu. Glömmer bort dagar, men minns detaljer. Namn, födelsemärken, smilgropar. Husfärger. Årtal. Därför missar jag helheten. Det bara är så. Som om huvudet glömmer bort att det inte är smådelarna som är viktiga.

Försöker göra allt jag egentligen inte skulle våga göra. Tänker att då blir det lättare nästa gång någonting känns hemskt och omöjligt och livsfarligt. Men när folk berättar om knivrån och förföljelse hamnar jag så lätt i gamla vanor. Ser mig över axeln och vågar inte titta ut genom glasporten när jag tänder lampan. Påminner mig om att boka tid för att skriva två meningar på min hud. Två som måste stå där. Annars kanske jag tappar mig själv igen.

i can't get you out of my mind

Sitter på en spårvagn, saknar ord. Gungas med genom ett iskallt majorna, förbi vatten och curryhus. Träkojor, grindstolpar. Måste göra så ibland. Måste åka iväg bara för att slippa vara ensam med mig själv. Tänker att spårvagnsgnisslet, människoljuden, tidningsprasslet; de får bilda barriär. Stänga ute mitt eget. Hålla det gömt. Låter minusgrader bita sig tag i mig, vrida om och ila långt inne i det dolda. Går in i värmen. Hos låtsassystrar, extrafamilj. I ett gult kök där det alltid är varmt. Där det alltid finns plats och där ingenting är ont. Bara tryggt. Där sjunker jag ner på en trästol utan färg. Låter mig glömma.

du kom till mig mitt i en dröm och sa: rädda mig håll mig gömd

Här.

these dreams we shared

Hittar mig själv på golvet. Flyter ut i kanterna, fyller den fläcken där solen bildar fyrkanter längs golvsrpingorna. Kisar mot fönstret, ljuset. Läser om makt. Om hur maktförhållanden definieras. Används. Hur vi påverkar varandra. Engelstad skriver om relationer och säger:

"Ofta tänker vi att de nära förhållandena - vänskap, kärlek, familjeplikter - är områden som borde vara fria från maktförhållanden. Makten skulle förstöra förhållandet. Men kanske är det tvärt om - makten finns med som en underliggande förutsättning i förhållanden människor emellan. Att gå in i ett förhållande med andra människor är att leva farligt eftersom vi måste ge något av oss själva för att få förhållandet att bestå. När vi agerar tillsammans med andra utbyter vi åsikter och upplevelser. Men detta utbyte är inte bara något yttre. En del av det består i att vi föregriper den andres reaktioner och införlivar dem med oss själva. [...] Vi öppnar ett rum för den andre i oss själva och förväntar oss att hon eller han ska göra detsamma gentemot oss. Det innebär att andra får makt över oss och omvänt. I interaktionen lägger vi så att säga huvudet på huggkubben och ger den andre tillfälle att hugga till."

Sen bakar jag in det där. Flätar det in i mitt huvud och bevisar att jag gör rätt. Att jag har haft rätt hela tiden.

footsteps follow, down through the hollow sound

Luleå hade mage att ta bild medan jag fortfarande inte var helt vaken. Fortfarande dimmig. Katten sov. Och sen frukost i blekt ljus, tunga huvuden. Allt som borde göras. Ibland stryper tiden sig själv. Vi fastnar bara emellan, med allt det vi önskar vi hade gjort. Som fortfarande borde göras. Det som är ogjort.

och jag, jag står maktlös inför kärleken igen

För längesen. Hon var liten. Skör. Jag vågade knappt röra vid henne. Det brann, emellan oss. Hon öppnade upp sina världar, lät mig se hennes monster, hennes sår. Jag minns att jag höll om henne. Hon grät. Liten och trasig låg hon i min famn och grät. Mina fingrar strök över hennes panna, hennes händer minns jag inget av. Minns inte var de var. Som en frusen fågel. Instängda på ett rum under en vinterhimmel, längre bort men ändå så nära. Och allt jag kunde göra var att viska mot hennes trumhinna att det blir bra. Det blir det.

och du tystnar om natten, du är mörkrädd, kan inte låta bli att le åt alla saker jag aldrig ser

Det snurrar så mycket bakom ögonen. Mellan öronen. Under hjässan. Ibland tror jag att det är fullmånen. Vi har aldrig riktigt kommit överrens.

Ändå är det som att ingenting riktigt kommer fram. Allt blir ändå bara halvklart. Som om tankarna bröts av mitt i sin nervbana och aldrig fick bli klara. Jag vill kunna tänka klart. Bli färdig.

Det var mycket som var bra idag. Ibland har en sådana där bra dagar, ni vet. När saker och ting överlappar. Klickar och pusslas ihop. Jag ringde samtal (två) och Tora var här på det vanliga eftermiddagsfikat. Vi har sånt ibland. Eftermiddagsfika med reflektion. En chans att spy galla och dra i trådar som inte blivit tillräckligt dragna i. Det är mycket. Nya saker och ovana. Och människor. Dem måste vi prata om ofta. Människorna.

Katten har sovit i min famn hela kvällen. Egentligen borde jag ha skrivit och läst. Massor, en hel hög. Blir nervös på att inte ha struktur. Ibland känner jag mig borttappad. Vill bara ha kontroll. Jag tror ni vet.

du ger mig inga löften och du ställer inga krav för att du vet exakt vad jag klarar av


det verkar så enkelt vännen, ändå är det så obeskrivligt svårt

"Mobiltelefonen är en lysande gul ruta i allt det mörka. Han trycker fram Bettys nummer. Det är alltid när han känner sig som mest ensam och eländig han funderar på att ringa. Det är inte just henne han saknar då. Utan något annat. Tryggheten att vara omtyckt. Han låter två signaler gå fram. Ångrar sig. Går och sätter sig i en sandlåda. Skadan är redan skedd. Hon kommer se att han ringt henne mitt i natten på helgen. Det tyder på allt annat än en balanserad människas beteende. Han vill så gärna framstå som en balanserad människa. Så oerhört. En balanserad människa famlande efter en annan balanserad människas armar. Han håller mobilen framför sig och väntar på att det ska börja lysa och ringa. Det gör den inte. Han lägger sig ner i sanden och blundar."

springa fortare, ångrar att jag sprang

Jag vet egentligen mycket lite om er. Ni är en grå massa av siffror på ett diagram. Ordlösa varelser som ger utslag på en tickande räknemaskin. Jag har ingen aning om vad ni tycker, tänker eller vilka skor ni gått i. Vad ni varit med om, vad ni heter. Ändå tycker jag att ni ska läsa det här.

there'll be no last chance to promise to never mess it up again



att du menar och vill mig väl


Skorpan

Igår flyttade det in en liten varelse. Just nu ligger hon under sängen och undrar vad för ställe hon har kommit till egentligen. Ibland tittar hon fram, med sina gula tefatsögon och förvirrade uppsyn, och jamar lite. Då vill hon bli gosad med. Sitta i knäet och titta på medan jag försöker skriva. Fin är hon. Skorpan.

waste it on fixing all the problems that you made in your own head

Vill inte producera något just nu. Har svårt att röra mig i mitt eget, kan inte andas mellan alla skrik och det dåliga samvetet. Obekväma morgnar. Försöker rikta allt åt ett annat håll. Som eld, hon har slagit ner i mitt huvud och spridit sig. Som eld. River bitar av mig själv och säger alldeles för mycket. Hoppas att hon inte lyssnar. Att hon inte hör på. Det finns så mycket hon inte ska höra.

Det är svårt att läsa. Ibland tar utrymmet slut och någon säger att det får vara bra så. Jag vill få in allt, vill hinna. Vill kunna. Simmar i havet av självhat och måste tänka på allt annat. Det finns inte rum. Eller så klarar jag bara inte av.

Hur vissa kan gå mig helt förbi. Helt plötsligt står de mitt framför mig. Jag kan inte blunda.

bromance



I'm still waiting for the snow to fall


Maja och Lotta var här och målade idag. Fint blev det. Är så glad att jag har dem. Ibland känns det konstigt att vi alltid har känt varandra. Men oftast känns det mest bra. Mest väldigt, väldigt bra. Alltid. Det är lång tid. Vi börjar bli gamla. Ändå målar vi (de) muminkaraktärer på mina köksluckor. Vi blir nog aldrig gamla. Vuxna. Men som jag älskar dem. Kanske just därför. För att vi aldrig behöver bli gamla tillsammans. Vi är alltid barn.

snart

Source.

but tell me now, where was my fault in loving you with my whole heart

Undrar om måsarna blir tunga av all snö. Det ser ju inte ut så. De flyger lika nöjt genom stormen och skriker lika högt. Själv håller jag mig inne. I alla fall just nu. Äter blåbär och hallon med mjölk. Snyter ut de tre kilo snor som samlats i näsan och går in de nya mjukisbyxorna. Känner att det känns bra. Försöker lära mig att göra en sak i taget: Ta av jackan först, sen gå in i köket, koka tevatten, sätta på radion, packa up matkassen... Det är svårt. Försöker andas också. Ibland glömmer jag det. Tror att allt blir lättare om kroppen faktiskt får lite syre. Kanske?

I'm blistering to winds coming in from Africa to Málaga

Det var varmt idag, jag satt i solen på balkongen. I filt, på en stol. Drack te och smälte allt som redan hunnit sägas. Så mycket som är vettigt. Så mycket sanning. Ändå är det så svårt att använda. Att praktisera. Vi vet ju, egentligen. Vet hur vi ska göra. Men över en kaffekopp vid ett avlutat bord är det lätt att vara efterklok.

Därför funderade jag lite. I solen. På vad som är viktigt egentligen. Och hur en gör för att stå ut med sig själv.

På lördag köper jag träningskort. Imorgon köper jag rymliga mysbyxor. På gymmet där jag ska börja har de yoga och qigong. Och afrodans, bodypump och medelgympa. Det känns bra. E och E tyckte att jag skulle börja meditera. Då lär jag mig kanalisera och sortera. Stänga ute och andas. Sa de. Det låter svårt, men om jag kan lära mig det så kanske jag slipper äta medicin. För det tycker jag inte om. Lugn och harmonisk ska jag bli. Av mig själv.

sitting on a cloud up in my tree, lately, but I guess you'll never know

Jag måste sluta åka spårvagn åt fel håll. Det blir mycket enklare att komma hem om vagnen inte åker till Kortedala, tror jag. Kanske kan en inte ha koll på allt helt enkelt. Som åt vilket håll en bor.

Att hålla fast vid en riktning, eller att över huvud taget ha någon. När jag lägger bordstabletter i räta vinklar finns det ibland inga vägar. Kanske ska de inte synas. Vi måste kanske gissa. Famla i mörkret.

Håller inte ihop i kanterna. Det brister, men jag tänker att om jag bara forsätter gå. Om jag låter bli att stanna och känna efter. Då hinner ingenting i kapp mig.

Det faller ingen snö mer. Snart är det över. Tror att det vänder då.

how I became so afraid of losing everyone

De säger att vi är summan av varandra. Jag tror att vi är summan av allt.

between the noise you hear and the sounds you like

Måste sluta bli berörd. Såhär kan vi inte ha det. Men jag tror hela tiden att det är över och borta. Sen är det inte det. Hänger en fågel runt min hals och försöker byta spår. Vill ha en annan bild av världen, tror jag. Vill inte se den som den är. Någon pratar om förändring av beteendemönster. Jag vågar inte lyssna, lägger händerna för öronen och biter på läpparna. Vill bara ha svar. Vill höra henne säga det. Annars vet jag inte vad jag ska tro på.

can you lie next to her and give her your heart, your heart, as well as your body

Du letar dig in. Jag kan för allt i världen inte förstå hur du gör. Men du gör det. Du lirkar dig in mellan mina barrikader, stenmurar. Hittar glipor. Dyker upp och svarar i telefon när jag ringer. Det är fel. Du ska inte nästla dig in. Du ska inte vilja nästla dig in.

För jag vet inte vad jag ska göra med dig när du börjar röra vid allt det förbjudna igen.

your grace is wasted in your face, your boldness stands alone among the wreck

Min fina Malin var här idag. Hon delade söndagsångesten med mig. Vi pluggade också, lite. Mest tog vi pauser, men det är bra det å. En tror att hjärnan behöver mest pauser. Fast en kan ju ha fel. Hon hade med sig Pepsi. Det säger väl allt om hur bra hon är? Bra.

wear it like a crown

När övergår något från rutin till tvångsmässigt handlande? Det är så fina linjer.

you see I've forgotten if they're green or they're blue



Bilder från vinterluften, januarisolen. Maja har tagit den undre.

vilken tur att lilla jag är modig

Jagar solkatter längs listerna. Lyssnar på vinden som skriker, önskar jag kunde lugna den. Försöker sätta upp saker, fästa minnen och viktiga människor på min vägg men de vill inte fastna. Inte alla. Det blir inte bra, vet inte hur jag vill ha det. Var jag vill ha dem. Hur det ska se ut. Får beslutsångest och vill att alla ska få vara med. Det snurrar karuseller i huvudet när jag ställer mig upp. Måste sitta ner och se på medan de ramlar ner, en efter en. Gråter, för jag kan inte ha dem kvar. De glider ur fingrarna på mig. De gamla. Kanske är det dags att lämna. Att sluta hålla fast.

when you lose something you cannot replace


häng dom högt

Hej alla nytillkomna läsare. Ni är några stycken nu. Jag är hungrig och mår illa. Kanske mest chokladsugen. Försöker känna efter vad kroppen egentligen vill, för i ena stunden kan jag inte röra mig och i andra är jag så rastlös att jag får panik. Kanske borde jag gå ut och ta luft, men det är så kallt och jag skakar bara hela tiden. Blundar och undrar när värmen kommer. Lagomvärmen. Inte hettan. Klarar inte av det. Vill ha vårvarmt. Solvarmt. Den kommer nog snart. Det gör den nog.

det är så lugnt i dig när allting stormar utanför

Dagens gröt. Rågflingor, linfrö, solrosfrö, kokos. Idag blev det jordgubbssylt oppanpå. Det är min favorit. Alla tycker att jag är konstig som tycker om jordgubbar mer än hallon, men när jag var liten hade vi alltid hallonsylt och hallonsaft hemma (och en hallonbuske på landet) så allt med jordgubbar i blev som lite, lite bättre. Och nu när jag får handla sylt och saft själv vill jag alltid ha jordgubb. När det blir varmt ska jag köpa jordgubbsplantor till balkongen. Synd att det inte går att plantera äppelträd. Då hade jag kunna göra äppelmos. För äppelmos är lika bra som jordgubbssylt, fast till olika saker. Förutom gröt då. Båda går bra till gröt.

När jag flyttade hit så var min största oro att inte hitta en bra affär i närheten med okej eko-, fairtrade- och vegosortiment. Tänkte att det blir jobbigt att åka spårvagn med tre matkassar genom halva stan när en ska storhandla. Det visade sig att jag hade världens största tur igen och att konsum här bredvid har allt. Helt okej vegosortiment till och med. Och alla som jobbar är alltid trevliga, hjälper till när en har tappat bort sig helt och ler sådär töntigt fint när en har jämna pengar. Som om jag gjorde dem glada då. Det är fint.

won't you lay down your words and speak for me

Är så rädd för natten.
Du gör mig mållös. Ordlös.
Inför smärtan är vi alla jämlikar.

a thousand crystal towers

Drömmer äckliga drömmar. Som om mitt huvud väljer fel ämnen med flit. Bara för att det är roligt. Bara för att se mig vakna mitt i natten och tända lampan. Dagarna därpå är alltid lika likgiltigt grå, lika dimmiga, lika ojämna i kanten. Försöker hålla i det som går att hålla i. Läser kapitel, gör lunch, packar väskan. Tar en klunk i taget och upprepar mantran om att det inte är så. Att det kommer ändras. Men hur skevt är det inte, att omgivningen kan vara hur välordnad, välputsad, strukturerad som helst, medan det inre fortsätter kollapsa? Och hur länge kan vi blunda för sådant som skrämmer oss?

to the pleasure, the feast and the memory


eftermiddagsté med Lotta

Bilden på mig har Lotta tagit.

så står det skrivet i pannan att man väcker en ångest när man släcker en annan

Får inga svar. Det gör mig galen. När jag inte vet vad som förväntas av mig. Vad andra förutsätter att jag ska klara.

Vill slå spikar i väggen men tror att det är för sent för det nu. Vanliga människor spikar inte. Inte såhär på måfå. Vanliga människor är inte självdestruktivt impulsiva heller.

Ritar i handflatan. Minns när jag spådde tjejerna i klassen. På mellanstadiet. Mittenlinjen för kärlek. Den övre för pengar. Jag hade alltid längst linjer. Kanske var det därför jag aldrig fick vara med.

Hur många mariekex ryms på en timme? Jag kan inte minnas. Det borde inte vara något som någon undrar. Fast jag undrar ändå.

tivoli

Har tagit viktiga och jobbiga beslut. Måste lita på andra människors goda vilja framöver och på att allting i slutändan löser sig. Kroppen vill inte. Jag säger att vi måste, ändå. Hoppas så fruktansvärt mycket. Att det ska bli bra nu. Att hon hittar hem och att jag slipper mitt dåliga samvete. Klumpen i magen över allting som borde gjorts annorlunda. Hoppas att det blir bra, nu.

read me until I'm read

saker jag måste göra idag:
läsa kurslitteratur
sätta upp ljusslingan
koka te
köpa en muffinsplåt, en tröja och ett par leggings
hitta presenter till fyra
dammsuga
gå till apoteket
ringa om lastbil till hästen
maila bild till A

saker jag inte måste göra idag:
vattna blommorna, för det har jag redan gjort
sova, det har jag också gjort
städa
äta semla
stressa
handla mat
tvätta

RSS 2.0