this is not the summer dream I say, no

I tisdags blev jag utskriven. På morgonen köpte jag finfrukost till finmamma, sen åkte vi förbi sjukhuset och hade utskrivningssamtal. Sist for vi till mitt paradis. Stranden intill Säveån, i Stenkullen. Som en regnskog mitt i allt kaos. Ett barndomsminne, oförstört och fortfarande okrossbart. Fortfarande intakt. Sedan var det trädgårdsfest hos finaste Luleå, igår. Jag drack te medan andra drack rusdrycker av alla dess slag. Det var en väldigt bra kväll, trots att det var kallt. Där somnade jag och gick hem i morse för att äta risgrynsgröt med blåbärssylt med mamma hos mig. Och jag är så tacksam att jag inte behöver vara inlagd längre. Att jag fick åka till stallet idag och rida i skogen, obehindrat. Att jag fick äta hur mycket glass jag orkade, gå vart jag ville, träffa de jag hade lust att träffa och sova i min egen säng. Och att jag kommer få fortsätta göra det.

always is only the begining

Har varit hemma. Haft katten i knäet. Sovit i min egen säng. Druckit te ur min egen mugg och vaknat bredvid en människa som gör mig trygg istället för sjuksköterskans medicinvagn. Nu sitter jag i ett hörn. Någon gråter, någon är arg. Någon är bara tyst. Andra skakar. Jag vill bort. Vill ut, göra saker, träffa människor. Inte trampa upp gångstigar mellan mitt rum och innergården. Få liggsår av de korallfärgade sofforna. Ingetdera gör mig friskare.

Bakade ändå muffins till alla på avdelningen, för fina är de. Snälla. Förhoppningsvis får jag, alldeles snart, prata med läkaren. Då ska jag be om att bli uskriven. Idag, eller åtminstone snart. Så fort det går.

P.s. Jag älskar er. D.s.

vad jag bryr mig om nu är att aldrig ge hjärtat rakt ut

Mamma ligger på soffan, läser. Jag halvsover och njuter av att få vara i min egen lägenhet, av att få ha gått på stan, fikat på finaste R och ätit en hel halvliter glass direkt ur paketet. Bara för att jag ville. Och kunde. Jag behövde inte ens ta benson i rätt tid. Överlevde utan dem. Nu är det kväll och kvällar är alltid jobbiga, men snart kommer herr Noaksson, kanske föken Wiiri och sen bästa Luleå hit. Det ska bli så fint. Så obeskrivligt fint. Som om allt var nytt igen. 

Men jag ska aldrig mer säga sanningen till någon som saknar förmågan att förstå.

rubber and soul

God morgon. Det blir bättre och bättre, mitt i allt. Förhoppningsvis får jag min nattpermission idag. Får sova i min säng, med min katt. Sitta på min balkong. Ska träffa läkaren snart och be att få trappa ner på all benso, vill som inte äta den mer. Visst, den är som balsam för själen när det väl är så, men när den går ur kroppen och du måste ha mer för att inte avlida - då är det inte värt det. Jag har ingen lust. Det måste finnas andra sätt. 

Folk tänder ljus för de i Norge. Jag får inte tända ljus här. Om jag får permission ska jag fylla hela lägenheten med ljus. 

I told you to be balanced and I told you to be kind

Vill skriva om vilken fin dag det varit, om att gå genom fårhagar, bada i sötvatten, äta kantareller och krama de människor jag älskar. Om att känna sig bättre. Kunna stå på benen en hel dag. Men mitt i allt minns jag vad som hänt i Norge och har inte mage att vara glad. Mitt sjuka huvud blir så overkligt menigslöst. 

Och jag kan inte sluta hoppas att du ska stå här en dag. Som om det var något rimligt.

Nu kom nattpersonalen in med min insomningstablett. Om det är något jag får så är det fina sömnvanor.

to let myself go

Har permission i helgen. Åker till en saknad liten by imorgon och testar sen att sova hemma över natten. Det är konstigt hur all ångest och uppgivenhet kan vända och bilda sådan kraft, sådan jävlar anamma. Jag hörde mig själv skrika mitt i allt det nattsvarta att "jag ska fan inte dö i det här, jag ska fan inte dö". För er som inte känner mig personligen låter detta kanske teatraliskt och jävligt fjantigt, men om ni hade legat där i min kropp, med mitt huvud, och hört er själva säga så - efter tjugo år - då hade ni också höjt era håriga ögonbryn. Jag har generellt en tendens att ge upp. Och bara se saker och tings jävlighet. Men någonting slog mig hårt i huvudet och där, någonstans mellan kallsvettig hud, vridna landstingslakan och en försenad Oxascand vände hjärnan riktning. Det är inte såhär det ska vara.

I only feel gravity and I wonder why

Vet varken ut eller in nu. Vill härifrån, samtidigt som människor runt omkring säger att jag borde stanna. Att det blir bäst så. Är så rädd för att inte komma härifrån. Att inte bli mig själv igen. Är livrädd för att det är såhär det kommer vara. Därför vill jag härifrån. Bygga upp mig själv från grunden och överleva. Jag tänker fan inte ruttna bort vid nitton, som hosptaliserad bensoknarkare. Det har jag inte tid med. Det finns annat jag vill göra. Annat jag vill åstadkomma.

Jag vill inte att det ska vara såhär. Det känns så fruktansvärt meningslöst. Och jag vet inte vart jag ska ta vägen.

I gave me away


om idag inte var en ändlös landsväg, om i natt inte var en krokig stig och om imorgon inte kändes så oändlig, då är ensamhet ett ord som inte finns

Utanför mitt fönster går 17-bussen plikttroget var tionde minut. Fram och tillbaka. Människor stiger av, människor stiger på. Män i kostym springer för att hinna med, jag ser bara på. 

Har så fina människor omkring mig. Folk som vill komma hit, hälsa på. Ändå orkar jag inte. Vet inte hur jag ska må om tio minuter, vet inte om jag sover eller gråter. Men när bussarna rullar förbi utanför mitt fönster är det ändå någon jag väntar på. En lugg i marinblå kavaj. De vackraste ögonen jag sett. Trots att jag vet att hon inte kommer. Hon är borta nu. 

Kanske väntar jag bara på någon. På en kram. Utan att behöva känna hur fruktansvärt mycket jag sårar folk. Bara en kram. 

Mamma kommer snart. Jag har frigång med anhörig och vi ska köpa godis. I helgen får jag kanske dagspermission.

du får leva med det resten av ditt liv

Att acceptera att en är sjuk. Att ta orden i sin mun, låta någon annan ta hand om och att kliva ut i något okänt. Minnesluckor och skam. Men nu är jag här. Frivilligt. I tio dagar ska jag försöka åstadkomma någon förändring. Eller, kanske, bara acceptera. Att jag är sjuk.

För er som inte vet så är det läskigt. Obehagligt och tvärt emot allt en någonsin lärt sig. Att be om hjälp. Och att någonstans inse att en faktiskt behöver den där hjälpen. Att en inte klarar av att ta hand om sig själv. Oavsett hur många guldstjärnor och mvg:n en samlat på sig under alla dessa år. För ändå sitter jag här, på avdelning 363 och försöker acceptera att det är såhär det är. 

Jag kanske är burdus och framfusig som trycker upp den nakna sanningen i era ansikten, men vem är jag att undanhålla sådan basal information för er? Jag är sjuk. Psykiskt sjuk. Jag har inte cancer, inte lunginflamation eller röda hund. Jag är psykisk sjuk och nu när jag har skrivit det såhär många gånger måste jag börja acceptera att det är så. Sluta skämmas. Sluta gömma mig under mitt täcke och sluta åka jorden runt för att slippa stanna upp och känna. För, tyvärr, så är det såhär jag är. Och jag tänker nog inte vara tyst om det. 

Ursäkta för det uppehåll som varit ett tag. Nu kanske ni förstår varför.

men något säger mig att du har givit dessa händelser tid


I'm so tired with my holes and I'm sorry I got you involved

Säger inte vart jag ska. Tar en plats och åker.

hon sa det är en nåd att få sådan kärlek och ett brott att låta den gå



Dagar flyter förbi, barkbåtar på en liten ström och där, under lövträden bestämmer jag mig. Måste låtsas ibland, dölja och hålla för. Varje fiber i min kropp är på helspänn och jag går på glasskärvor, så rädd för att säga fel. Men överlever. Vill ändå det här. 

Faller ner för stup och det flimrar för ögonen. För mycket folk. Ingen luft, inget syre som når mina lungor. Måste gå och bläddra maniskt i nya böcker, i en bokaffär mittemot. Var hos psykdoktorn igår. Han sa vad det var och jag fick medicin. Vill att den ska börja hjälpa nu, vill ha bort det här nu. Vill inte snubbla på småsten femton gånger om dagen och falla rakt ner i avgrundsdjup. Som om världen tappade all färg. Vill fungera.

juni 2011

Lite Dalarna, lite midsommar.

RSS 2.0