Om rasism, hat och värvningstekniker

Med posten idag fick jag en posttidning, adresserad med min folkbokföringsadress och mitt fulständiga namn. Tidningen var vid en första anblick helt anspråkslös och jag var i färd med att lägga den ifrån mig, när jag läste baksidan. "Protestera med oss mot svenskhatet! Över 80% av alla gruppvåldtäkter begås av ickesvenskar!". Rubriken är undertecknad Salemfonden.

Min första tanke när jag läser, är varför i helvete en tidning med så tydligt rasistiskt och främlingsfientligt budskap har hamnat innanför min dörr. Min andra tanke är varifrån de fått sådan information. När jag vänder och läser framsidan står det högst upp: "Mångkultur - vinst, nollsummespel eller förlustaffär?". Under står tidningens namn, Sveriges ungdom - Sveriges framtid. Här försöker jag kolla upp det företag som står på kuvertet i vilket tidningen levererades, men varken företaget eller boxadressen finns att hitta på internet. På tidningens ledarsida hittar jag istället en lista på donatorer till projektet, bland annat Nordisk ungdom och Nationaldemokraterna. Som redaktör står Robert Vesterlund. Det slår mig att det jag håller i handen är en informationstidning med vilken flera nationalistiska, rasistiska och främlingfientla grupper försöker värva ungdomar. "För Sveriges framtid".

Det som äcklar mig mest är inte att ett företag jag inte kan få tag på har fått fram min adress och skickat ut en tydligt främlingsfientlig tidning till mig, utan att den antagligen har skickats till fler ungdomar och olyckligt nog med all säkerhet hamnat hos någon som inte alls är så övetygad om sin egen identitet och ståndpunkt. Det här sättet, att spela på ungas osäkerhet, vilsenhet och längtan efter gemenskap, känns inte bara obehaligt utan också skitäckligt. Åtminstone när det slutgiltiga målet är att värva medlemmar till grupper, i vilka man hävdar att människor från andra kulturer, länder och religioner är orsaken till våld, brott och arbetslöshet i Sverige. I vilka man påstår att vita, heterosexuella män står högre upp än andra människor. Som lockbete skriver man inte bara i stora ord hur orättvist svensk politik och media har behandlat Sverigedemokraterna, utan också att man "med en välkomnande hand vill bjuda in till delaktighet, engagemang och gemenskap i denna växande kraft". Som om det var ett utskick från scouterna.

Att innehållet saknar källor, är skrivet på dålig och ovårdad svenska och dessutom benämner svenska medborgare med utländskt påbrå/bakgrund som "ickesvenskar" gör allting än mer vidrigt. Jag tänker på mina vänner och bekanta, varav många inte alltid är särskilt källkritiska; en del har nog inte ens en tanke på källor när de läser. De är självklart inga undantag, utan istället är källkritik och analys av medier en ganska liten del av samhällskunskapen i skolan. När en tidning säger att 80% av gruppvåldtäkterna begås av "ickesvenskar" finns det stor risk att den som läser inte bryr sig om att statistiken saknar angiven källa och helt enkelt kan vara påhittad av artikelförfattarna.

Egentligen är det fruktansvärt sorgligt, att det idag fortfarande finns människor som skyller det egna landets sociala, näringslivsmässiga och rättsliga problem på medborgare med annan hudfärg. Det känns otryggt och obehagligt. När vi går in i 2011, drar fortfarande vissa människor andra folkslag, kulturer, religioner, sexualiteter, identiteter och etniciteter över samma gräns. Och det finns fortfarande fullt med hat. Obefogat, hjärntvättat och vilselett hat. Jag undrar om vi någonsin blir kvitt det, när jag stoppar tidningen i ett ofrankerat kuvert och skickar tillbaka den.

Kommentarer
Postat av: Chronschough

Nog är det ändå en djupt problematisk situation. Även om det är mycket upprörande att hattidningar skickas ut, vet jag inte om ett förbud eller någon slags förhandsgranskning av censorer skulle vara bättre. Det förra därför att opinionsskapande, även hatisk sådan, måste få vara tillåtet, det senare skulle väl leda till samma dikotomi som Sverigedemokraterna skapat genom sin nyspråkliga omskapelse. Där svenskhet numera definieras som måttfullhet, demokrati, sekularisering , vetenskaplighet osv. och är ett värn mot islam, massinvandring, socialism, feminism och jämlikhet.

Vad som däremot borde applåderas är civilkuraget hos de brevbärare som skulle vägra dela ut den sortens brev du fick (liksom jag förgäves väntade på att någon ledamot i kommittén som beslutar om presstöd skulle sabotera beslutet om ge nationaldemokaterna, eller vad det nu var för stollar, stålars.)

Att källa saknas till att 80% av gruppvåldtäkerna begås av "ickesvenskar" är väl helt i sin ordning eftersom det är nästintill omöjligt att ta reda på. Hur mycket rasisterna än vill så står varken tidigare medborgarskap eller etnicitet i något offentligt register (hoppas jag!)

2010-12-07 @ 19:26:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0